Wat is boogschieten?

Logo KNHS ConcordiaHandboogschieten is:

  • Uitdagend
  • Geen ingewikkelde sport
  • Zowel binnen als buiten
  • Concentratie
  • Gezelligheid
  • Individueel en in een team
  • Voor iedereen
  • Een Olympische sport

Het doel van handboogschieten is, door middel van de pijl die geschoten wordt, zoveel mogelijk punten te behalen. Althans, dat mag het hoofddoel genoemd worden. Zo simpel als het lijkt een pijl naar de overkant te krijgen, zo moeilijk is de problematiek er achter.

Handboogschieten is een individuele sport. Het is net als bij bijvoorbeeld golf of darten een zeer mentale sport. Er wordt per schot één pijl geschoten, een schot wat op dat moment dus ook goed moet zijn. Het is als bij de voetballer die een penalty moet nemen: één schot, één kans.

Er zijn allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op het schot: de perfectie van de houding van de schutter, de concentratie (laat de schutter zich storen door invloeden van buitenaf), heeft de schutter zijn of haar negatieve gedachten over het schot onder controle (wanneer een schutter twijfels heeft over het schot, is het schot gedoemd te mislukken) enzovoorts. Kortom: elk schot opnieuw is een uitdaging!

Materiaal
Moderne bogen zijn meestal niet meer helemaal van hout gemaakt: vooral carbon, aluminium en glasfiber zijn veelgebruikte materialen. Ook pijlen worden van carbon en aluminium gemaakt. Hierdoor kunnen ze met meer precisie over een grotere afstand worden geschoten dan vroeger, toen men nog met houten materialen schoot. Hoewel er een beweging is in de sport die de traditie van het schieten met hout voortzet, is het materiaal van de meeste handboogsporters tegenwoordig uiterst geavanceerd. Zo zijn de meeste bogen uitgerust met stabilisatoren en vizieren om tot optimale resultaten te komen.
Ook bogen verschillen van elkaar. Grofweg zijn er twee verschillende type bogen: de recurveboog en de compoundboog. De recurveboog is een lange, ietwat sierlijke boog. Hoe verder een recurveboog wordt uitgetrokken hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken. Op de Olympische spelen wordt met deze boog geschoten. De compoundboog is een boog die pas in de jaren zestig is uitgevonden. Door een ingenieus katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken. Hierdoor kan deze boog gemakkelijker gehanteerd worden en is een grotere precisie mogelijk. U heeft voor ongeveer €150 al een starterspakket, dat later aangepast kan worden, zodat de boog precies bij uw schietstijl en opgedane ervaring past.